Hva er glass?

Glass og varmebehandling

Glass er sand, soda og pottaske som smeltes sammen ved 1300°c. Glass kommer fra produsent ferdig blandet. Det kan se ut som pellets, sand eller slike puter som på bildet.

For at glassmassen skal være uten luftbobler og andre urenheter, tar smelteprosessen drøye tolv timer. Når glasset er smeltet og har fått riktig konsistens, kan glassblåseren sette i gang med arbeidet.

I varm tilstand er glass svært elastisk, og kan blant annet senkes i vann uten å sprekke. Glassblåsing krever timing, for å hele tiden å ha en glassmasse som er elastisk nok til å formes. Er det for varmt, mister glasset formen sin – blir glasset for kaldt, kan det sprekke.

Når glasset er ferdig formet, er det fremdeles svært varmt. For å unngå at det sprekker, kjøler man glasset sakte ned i en avspenningsovn. Hvor lang tid avkjølingen tar, avhenger av hvor tykt gods det er i glasset. Bruksgjenstander som vinglass eller vannkarafler, tar ca tolv timer å avspenne. Til tross for en slik nennsom behandling, hender det at vi åpner avspenneren om morgenen, og finner glass som har knust. Da kan avspenningen ha gått for fort eller kanskje har vi brukt farger som har ulik viskositet – og derfor lager spenninger i forhold til hverandre.

Generelt vil metaller gi forskjellige farger på glass. Kobber eller kobolt gir blått glass. Kromforbindelser gir grønt glass. Rødfarget glass kommer fra kobberselenid (CuSe) – men den mest eksklusive rødfargen kommer fra gull.


Hvordan farges glass?

Den kjemiske fargeblandingen, har noen få bedrifter i Europa spesialisert seg på. Når vi kjøper fargene kommer de som fargestaver eller i pulver med ulik malingsgrad.

Fargene kan legges på glasset gjennom hele prosessen, men hvordan glassblåseren gjør det og hvilken farge jeg velger, har betydning for det videre arbeidet. Metallet i de forskjellige fargene påvirker hvordan glassmassen er å jobbe med. For eksempel er hvitt og rødt harde farger, som gjør glasset mindre elastisk å jobbe med. Fargene har såpass ulike formler, at vi som glassblåsere må vite hvilke som passer til hverandre. Hvis ikke oppstår spenninger i glasset, som vil kunne ødelegge et ellers perfekt ferdig objekt.

Fto: Pål Roland Janssen
Foto: Per Tore Molvær
Foto: Sarin Nhek
Foto: Sarin Nhek
Fto: Pål Roland Janssen
Fto: Pål Roland Janssen
Fto: Pål Roland Janssen
Foto: Sarin Nhek

Videoer om glass fra noen av våre medlemmer:

Glassblåseren – reportasje fra glasshytta

Laget som eksamensfilm av Martin Jutrem og Mina Haugli

Videodokumentar som gir innblikk i produksjonen av «Livets Portal», Beate Einen 2022

Utendørsskulptur i håndlaget bullseyeglass og cortenstål. Ligger i enden av en kort tursti ved Grana, Telavåg. Øygarden kommune på vestkysten av Norge.