Cathinka Mæhlum, Lofoten glass

Glassblåsing er et gammelt håndverk med lange tradisjoner. For Cathinka Mæhlum er det viktig å formidle og ta vare på historien, og samtidig ha fokus på moderne og stilrent design. Cathinka Mæhlum er oppvokst i Trondheim, og ble fanget inn i glassets verden da hun som ungdom jobbet i kjemilaboratoriet til faren. De ulike prøvene ble lagt på ampuller av glass, og Cathinkas jobb var å forsegle disse ved å brenne av toppen på ampullene.

Helt siden da har hun vært fascinert av glassets magi. Og etter utdanning ved Glasskolan i Sverige, fikk hun etterhvert anledning til å etablere sin helt egen glasshytte i Kabelvåg. Glasshytta ligger idyllisk til ved moloen i Kabbelvåg.

Glasshyttas gjester kan se Cathinka i aksjon når hun arbeider. Hun lager blant annet bruksgjenstander som vinglass, drikkeglass, karafler og skåler. Ta for eksempel en  kikk på den populære vippekaraffelen, som hun designet allerede på glass-skolen og som har fulgt henne siden. Hun designer også smykker og kunstverk til utsmykning i større bygg. En av Cathinkas spesialiteter er Aurorakula. Her har hun, som hun selv sier, fanga nordlyset inne i en glasskule. En større utsmykkning med nordlyset kan også ses i inngangspartiet i Spaceship Aurora på Andøya. 

Lofoten Glass tilbyr kurs i å lage glassperler. Her får deltakerne oppleve hvordan det er å jobbe med flytende glass foran flammene, samtidig som at terskelen er så lav at de fleste får til å lage et ferdig produkt.

Besøksadresse: Steinveien 15, Kabelvåg

Foto: Aurora Stenersen (1), Dag Jenssen (2), Kjell S. Stenmarch (3)