Daniel Erlandsson, Glassøyet, Nøstetangen Glass

Daniel Erlandsson ble født i 1971 og kommer fra Kosta i midten av Glasriket  I Sverige.

Daniel Erlandsson kommer fra en familie av glassblåsere. Bestefaren hans var smelter ved Kosta glasbruk, faren hans solgte glass, og alle hans tre brødre er glassblåsere. To av brødrene har sin egen glasshytte i Uppsala, mens den tredje fortsatt jobber ved Kosta glasbruk.

Daniel begynte utdannelsen sin i 1987 på Glasskolan i Kosta, og begynte deretter å jobbe ved Kosta glasbruk  i 1989, der han jobbet frem til han flyttet til Norge i 1995.

Daniel jobbet en kort periode ved Hadeland Glassverk før han i 1996 var med på å etablere Nøstetangen Glass i Hokksund sammen med Lynn Funnemark Johansen. Denne glasshytten ble startet med mål om å blåse gamle modeller fra «Nøstetangen glasspusteri 1741-1777». Nøstetangen var det første glassverket i Norge kjent for sine store lysekroner og fantastiske pokaler med rokokko graveringer. Samtidig startet Daniel selskapet Glassøyet, som har en moderne design og stil på glassene. I dag driver Daniel Erlandsson både Nøstetangen Glass og Glassøyet, der han produserer både gammel og ny design.

Daniel liker å blande nye og gamle teknikker. Han har alltid satt håndverket i høysetet og ønsker at produktene skal være både vakre å se på og samtidig funksjonelle. Den store drivkraften for ham er å stadig utforske nye grenser, prøve ut og utvikle nye teknikker.

Daniel har restaurert lysekronene i Kongsberg kirke og Haug kirke. Begge lysekronene er fra Nøstetangen glasspusteri 1741-1777. I tillegg leverer han glass til Det norske kongelige slottet og Det danske kongelige slottet.

Besøksadrese: Glassøyet: Stryken 8, Hokksund

Foto: Miguel Valenzuela