Margareth Troli

Margareth Troli´s lidenskap ligger i krysningen mellom det tradisjonelle kunsthåndverket og digital teknologi. Hun har Doktorgrad i Digitalt kunsthåndverk og teknologi, spesifikt Vannkjæring  og studio glass (2011). Doktorgraden ble sponset av Arts and Humanity Reserach Council og forskiningen ble utført ved the University of Sunderland. 

Margareth reiste til England som 18 åring for å studere glass, hun fikk sin Bachelor i 3D Glass Design fra The Surrey Insitute of Art og Design i 2001 og videre en Mastergrad i Glass i 2006 fra samme universitet som doktorgraden. 

Frem til 2016 var hun basert på The  National Glass Centre, men flyttet hjem til Norge og har satt opp et lite studio her.

Hun er interessert i bruk av glass som utsmykning  i arkitektur, og er kjent for sin store utsmykning i Kulturfabikken Kulturhus, med sin glass og lysskulptur «Aurora Syntax». 140 glasselementer, utformet som et stedspesifikt uttrykk i tilknyting til arkitekturen. Skulpturen strekker seg 10x3 meter i en bølgeform fra 14 meters takhøyde. Lyssettingen består av ulike sekvenser av lys som skaper et levende fargespill i glasset, der fargene forandres i bølger, og er programmert til å endre seg i nordlysets fargetoner. 

Troli  jobber også innenfor studio glass, og har deltatt i mange utstillinger  i Europa og USA. Hun har bla. vært med 3 ganger i den prestisjefylte British Glass Biennale og Coburger Glass Preiz. Hun har også vært med i SOFA, New York, 100 % Design, London, og stilt ut på House of Commons, UK. 

Troli´s skulpturer er innkjøpt bla. av Glassmuseum Lette Alter Hof Herding, Tyskland og tidl. Broadfield House Glass Museum, nå Red House Glass Cone Museum, UK. Hun har mottatt en rekke priser, scholarships og utmerkelser.

Margareth er åpen for samarbeid og alltid på utkikk etter nye utsmykningsoppdrag både innendørs og utendørs!

Foto: Simon Bruntnell (3, 4, 5, 6)